Posavski muzej Brežice

Brežice

Izuzetna povijest, prostor kulture i umjetnosti.
Posavski muzej Brežice.

Na uzvišici lijeve obale Save, koja ovdje dijeli Štajersku i Kranjsku, Salzburgovci su vjerojatno u 12. stoljeću sagradili dvorac koji je služio u administrativne i obrambene svrhe. Pored njega je izrastao grad, kojem je 1353. godine dodijeljena povelja o gradskim pravima. Dvokatni dvorac najimpozantnija je građevina u Brežicama, sagrađena sredinom 16. stoljeća na mjestu gdje je stajao dvorac, koji je srušen tijekom slovenske seljačke bune 1515. godine.U mirnijim vremenima plemićka obitelj Attems pretvorila je dvorac u rezidenciju. Dvokatno stubište, kapela i Viteška dvorana oslikani su, a dvorana je obnovljena 2011. godine i predstavlja jedinstveni primjer baroknog svjetovnog zidnog slikarstva u Sloveniji.

U dvorani možemo slušati koncerte ili prisustvovati drugim događajima dok nam misao putuje između prizora iz rimske i grčke mitologije. 

Dvorac Brežice - pročelje

Posavski muzej Brežice već od 1949. godine predstavlja baštinu Posavja, od njegovih najranijih dana do danas. Arheološka zbirka pripovijeda priču prapovijesti. Izložba Bürger - Građanin - Buržuj vodi nas u salon iz 1900. godine s pogledom na gradsku ulicu i intimu gradske spavaonice.

O povijesti 20. stoljeća saznajte više na izložbi Ispod devet zastava: Posavje 1900–1990. U povijesno-umjetničkom dijelu možete pogledati svjetovnu i crkvenu baštinu Posavja te galeriju radova Alenke Gerlovič. 

Dvorac Brežice - muzej

Posavski muzej Brežice već od 1949. godine predstavlja baštinu Posavja, od njegovih najranijih dana do danas. Arheološka zbirka pripovijeda priču prapovijesti. Izložba Bürger - građanin - buržuj uvodi nas u salon iz 1900. godine s pogledom na gradsku ulicu i intimu gradske spavaonice.

O povijesti 20. stoljeća saznajte više na izložbi Ispod devet zastava: Posavje 1900.–1990. U povijesno-umjetničkom dijelu možete pogledati svjetovnu i crkvenu baštinu Posavja te galeriju radova Alenke Gerlovič. 

Mobirise


Završni dio muzeja posvećen je sjećanju na osnivača, pažljivog kolekcionara, dugogodišnjeg ravnatelja (1949.-1963.) muzeja i slikara Franje Stiplovšeka. U ovom posljednjem izložbenom prostoru možete zabilježiti svoje dojmove i podijeliti ih sa svima nama koji sudjelujemo u osnivanju života dvorca i muzeja.

Dvorac Brežice pruža i prostor za vjenčanja u jednoj od najljepših baroknih dvorana, koncerte, razne kulturne manifestacije i svečanosti, događanja, priredbe, radionice ...

Dvorac Brežice - Oslikavanje

Kontakt

Adresa:

Cesta prvih borcev 1, Brežice

Telefon:

07 466 05 17 / 031 708 737

E-mail adresa:

vodnik@pmb.si