GALERIJA BOŽIDAR JAKAC

Kostanjevica na Krki

Izuzetna povijest, prostor kulture i umjetnosti.
Galerija Božidar Jakac.

Tamo gdje se nizinska Krakovska prašuma polako uspinje u brdovite, zelene Gorjance, leži Kostanjevica na Krki, najmanji, jedan od najstarijih i jedini slovenski grad na otoku. Mnoge posjetitelje privlači svojom bogatom povijesnom, kulturnom i prirodnom baštinom, domaćim kulinarstvom, tradicionalnim događanjima i raznovrsnim slobodnim aktivnostima.


Važan pečat gradu daje cistercitski samostan Marijin Studenec, osnovan 1234. godine, koji je sve do njegovog ukidanja 1785. godine predstavljao središte vjerskog, prosvjetiteljskog i gospodarskog života.

Današnji izgled samostana rezultat je brojnih intervencija u njegovoj građevinskoj strukturi. Izvorni izgled u najvećoj mjeri sačuvala je samostanska crkva, koja predstavlja jedan od najljepših primjera rane gotske i kasnije barokne arhitekture u Sloveniji.

[Image: Galerija Božidar Jakac - pogled odozgo]

Godine 1974. u obnovljenim prostorijama nekadašnjeg cistercitskog samostana u Kostanjevici na Krki zaživjela je Galerija Božidar Jakac . Jedna je od najvećih slovenskih galerija u smislu izložbenih prostora i fonda koje čuva. Ovaj iznimni kulturni spomenik i njegova okolica oživljeni su povremenim izložbama i umjetničkim zbirkama čiju jezgru čine djela slovenskih ekspresionista. Galerija je dobila ime po umjetniku Božidaru Jakcu, a osim njega stalnim izložbama predstavljeni su i: Jože Gorjup, Tone Kralj, France Kralj, France Gorše, Janez Boljka, Zoran Didek, Bogdan Borčić i Pleterska kolekcija europskih slikara, čiji je vlasnik obližnja Kartuzija Pleterje. 

Galerija Božidar Jakac - Galerija

Godine 1974. u obnovljenim prostorijama nekadašnjeg cistercitskog samostana u Kostanjevici na Krki zaživjela je Galerija Božidar Jakac. Jedna je od najvećih slovenskih galerija glede površine izložbenih prostora i fonda koje čuva. Ovaj iznimni kulturni spomenik i njegova okolica oživljeni su povremenim izložbama i umjetničkim zbirkama čija je jezgra djelo slovenskih ekspresionista. Galerija je dobila ime po umjetniku Božidaru Jakcu, a osim njega stalnim izložbama predstavljeni su i: Jože Gorjup, Tone Kralj, France Kralj, France Gorše, Janez Boljka, Zoran Didek, Bogdan Borčić i Pleterska kolekcija europskih slikara, čiji je vlasnik obližnja Kartuzija Pleterje. 

Galerija Božidar Jakac - iznutra

Od 1961. godine u Kostanjevici na Krki održava se Međunarodni simpozij kipara Forma Viva, koji se smatra najstarijim djelujućim simpozijem na svijetu. Tijekom svih godina simpozija izrađeno je više od 100 skulptura od drveta, koje su izložene u neposrednoj blizini Galerije Božidar Jakac i u Kostanjevici na Krki.

Pod pokroviteljstvom galerije su i dvije dislocirane izložbe: Lamutov likovni salon u nekadašnjem ministerijalnom dvorcu na otoku, gdje su vam dostupne privremene izložbe suvremenih slovenskih i stranih umjetnika te Gorjupova galerija u prostorijama Osnovne škole Jožeta Gorjupa, koja nudi jedinstvenu priliku za povezivanje galerijskih aktivnosti i pedagoškog rada.

Galerija Božidar Jakac - iznutra

Kontakt

Adresa:

Grajska cesta 45, Kostanjevica na Krki

Telefon:

07 498 81 40 / 07 498 81 50

E-mail adresa:

info@galerija-bj.si